Openingsrede 2017: Mobiliteit 2030: innovatieve mobiliteit als motor van een duurzame toekomst

Bij een rede over innovatie hoort een innovatieve rede. Een rede nieuwe stijl. Of nog een eclectische rede zo u wil. Verkeersveiligheid leeft en dat is zowel slecht als goed nieuws. Slecht omdat nog steeds al te veel, vaak jonge mensen het leven laten in het verkeer. En dit terwijl  volgens het inzicht van tal van sprekers die straks het woord zullen voeren, nagenoeg al deze sterftes te vermijden zijn.Tenminste als de juiste beslissingen worden genomen en ze consequent en moedig worden uitgevoerd. Het is goed nieuws omdat er zelden zoveel kennis, knowhow én voorbeelden van hoe het wel kan en moet beschikbaar zijn. Daarom dus deze nieuwe aanpak.

Mobiliteit, dat is beweging, dat is … in beweging zijn. Ook op het vlak van mobiliteit beweegt er heel wat. Zonder twijfel is dit met stip één van de grootste uitdagingen voor onze overheden, voor onze steden, voor ons allemaal: hoe kunnen en moeten we onze mobiliteit op een slimme en efficiënte, op een veilige, duurzame en gezonde  manier organiseren, en dat voor iedereen? Hoe zullen we ons in de toekomst verplaatsen, en met welke middelen? Wordt delen het nieuwe hebben?
Kopen we binnenkort  ‘verplaatsingen’ in de plaats van te investeren in eigen vervoersmiddelen?

En wat met het thema duurzaamheid? Hoe kunnen we onze mobiliteit, ons vervoer nog duurzamer organiseren zodat onze gezondheid en het klimaat maximaal worden gevrijwaard?

Anders dan de voorbije jaren reflecteerde gouverneur Cathy Berx niet alleen over multimodaliteit, nieuwe en innovatieve mobiliteitsoplossingen, de verduurzaming van ons verkeer en transport, de rol en het gebruik van ‘big data’, en zoveel meer maar met de gewaardeerde hulp en expertise van acht gastsprekers:

  • Luk Lemmens, gedeputeerde provincie Antwerpen bevoegd voor mobiliteit
  • Guido Vaganée, Burgemeester van Bonheiden
  • Bart Wolput, Project Manager Smart Mobility
  • Wim Michiels, zaakvoerder Anyways
  • Marc Kegelaers, CEO Unifly
  • Quinten Passchier, Manager Business Development Rotterdamse Mobiliteit Centrale
  • Dominique De Muynck, oprichter TransitieNu
  • Yannick Spillemaeckers, Co-Founder and Managing Director van HAKKA (I-Cleantech).

Zij deelden enthousiast hun ervaringen, hun expertise, inzichten en innovatieve ideeën over het thema van dit jaar.

U kan alles rustig nalezen en verder ontdekken op: www.visionzerocathyberx.be Ik wens u alvast veel lees-, zoek- en surfplezier. De uitgesproken tekst van de openingsrede kan u nalezen onderaan deze pagina.

Ook op www.vndelta.eu kan u volop inspiratie vinden. De VN Deltaconferentie was dit jaar gewijd aan Cyberveiligheid in de havens en ging dieper in op een aantal van die veiligheids- en mobiliteitsuitdagingen.