1 dag niet: nationale actie tegen woninginbraken

1 dag niet: nationale actie tegen woninginbraken

In ons land zijn er dagelijks gemiddeld 200 woninginbraken. Naast de maatschappelijke kost van meer dan 350 miljoen euro per jaar, tast dit ook het algemeen veiligheidsgevoel aan.

Hier kunnen we samen iets aan doen! Dit jaar wordt voor de derde keer ‘1dagniet’ georganiseerd. Iedereen bewust maken van het belang van inbraakpreventie is hierbij het belangrijkste doel. Immers, door eenvoudige ingrepen kunnen we grote resultaten bekomen en inbrekers afschrikken.

In het verleden zijn er al mooie en effectieve preventieve acties op poten gezet. Ook dit jaar roepen we op om hetzelfde te doen!

Wanneer?

  • Actieweek: 22 – 28 oktober 2018
  • ‘1dagniet’: vrijdag 26 oktober 2018

Inspiratie nodig?

Wat kan u doen?

Organiseer een actie, zo groot of klein als u dat zelf wenst. Wat dacht u van een wandeling door de buurt in het gezelschap van de wijkagent? Hij kan u leren om op ongewone en onveilige situaties te letten. U kan de raamposter downloaden en ophangen op een zichtbare plek. Of wat dacht u van een sociale media campagne? Deel de Facebookpagina en volg #1dagnietBE op Twitter. Misschien kan u zelfs een informatieavond rond preventie op poten zetten? Of nodig de buurt uit voor een winterbarbecue, leer uw buren kennen, en hou voor elkaar een extra oogje in het zeil.

Het initiatief – gedragen door de overheid en de politie – moet burgers bewustmaken van hun eigen preventierol in de strijd tegen woninginbraak. Ook gouverneur Cathy Berx zet haar schouders mee onder dit initiatief. “De bedoeling is om burgers, buren, ondernemers, scholen, verenigingen… te laten nadenken over wat zij zelf kunnen doen om hun huis, straat of buurt veilig te houden. Uiteraard rekenen we ook op lokale besturen en politie om mee ondersteuning te bieden aan burgers in het opzetten van inbraakpreventieve acties.”

Daarnaast wil ‘1dagniet’ ook aan reeds bestaande initiatieven een podium bieden. Vele organisaties, verenigingen en BIN’s zijn al jaren actief binnen het domein van preventie. ‘1dagniet’ biedt ook de gelegenheid om deze initiatieven een hele dag lang onder de aandacht te brengen.

“Uiteraard impliceert deze actiedag niet dat we 364 dagen wél akkoord gaan met woninginbraken. Het is echter één dag die inbraakpreventie in de kijker zet en waarop we willen benadrukken dat iedereen, groot of klein een rol kan spelen in zijn eigen veiligheid”, aldus gouverneur Berx.

Breng een bezoekje aan de website www.1dagniet.be, waar u heel wat tips, voorbeeldacties en promomateriaal kan terugvinden. En nog belangrijker, post uw actie-hoe klein ze ook is- op de website.