Gouverneur Cathy Berx herdenkt mee 200ste verjaardag van de geboortedag van Constance Teichmann

publish date
19.06.2024

Op 16 juni 2024 was is het exact 200 jaar geleden dat Constance Teichmann (1824-1896) geboren werd. De ‘engel van Antwerpen’, zoals de gouverneursdochter werd genoemd, richtte al op haar 22ste het eerste kinderziekenhuis van de stad op.  Naar aanleiding hiervan werd er een boek uitgebracht, en werd er een viering georganiseerd op de Constantia Teichmannplaats in Antwerpen. Tijdens deze viering namen onder andere gouverneur Cathy Berx, gedeputeerde Luk Lemmens, Yvan Deckers als voorzitter Centrum Louise Marie vzw het woord. De viering werd niet toevallig opgeluisterd met muziek van deCHORALE, het koor in wiens ontwikkeling Constance Teichmann destijds een echte sleutelrol speelde.

Over Coinstance Teichmann en het boek 'Constance Teichmann - Devote Diva':

Deze nieuwe biografie volgt Constance Teichmann (1824-1896) door het Antwerpen van de 19de eeuw.

Als gouverneursdochter bewoog Constance zich in gegoede kringen, als sopraan genoot ze van het applaus van de haute bourgeoisie in luisterrijke concertzalen en ontmoette ze de grootste componisten van haar tijd, zoals Tinel en Benoit. Tegelijk ontfermde ze zich over de allerarmsten. Ze was niet alleen de bezielster van kinderziekenhuis Louise-Marie en verschillende liefdadigheidsinstellingen maar voelde zich ook niet te beroerd om tijdens de cholera-epidemieën eigenhandig patiënten te verzorgen. 

Dit boek belicht al die facetten uit haar leven aan de hand van chronologische en thematische hoofdstukken die aan telkens aan locatie in de stad zijn verbonden - 15 verschillende locaties in totaal. Zo volgt de lezer Constance door de oude Scheldestad, van de nog open Sint-Jansvliet waar ze werd geboren, tot het lusthovenrijke buitengebied rond de Markgravelei, waar haar familie en aangetrouwde familie Belpaire verschillende huizen bezat. De auteurs zijn aan de slag gegaan met veel nieuwe gegevens en beelden uit primaire bronnen (o.a. dagboeken van Constance), uit het recent verworven (2019) familie-archief, dat op hun vraag werd gedeponeerd in het Letterenhuis Antwerpen.

Het boek kan onder andere besteld worden op de website van de uitgeverij Luster.