Brand Groot Schietveld te Brecht - provinciale fase rampenplan opgeheven

publish date
23.04.2021

UPDATE 24/04/21 - 21.00u :

De brand op het domein Groot Schietveld in Brecht is onder controle. Er zijn hier en daar nog heropflakkeringen, maar de brandweer heeft het vuur imiddels wel omschreven/omsingeld. De hulpdiensten blijven dan ook ter plaatse. Eerder vandaag konden ook de geëvacueerde bewoners terugkeren naar hun woning of naar camping Keienven.  

Om 16.00u brachten minister van defensie Ludivine Dedonder en gouverneur Cathy Berx een bezoek aan het getroffen gebied. 

Vanochtend kondigde Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) ook code oranje af voor de provincie Antwerpen. Daaropvolgend  vaardigde de gouverneur een rook- en vuurverbod uit voor alle natuur- en heidegebieden en bossen in de provincie. Dat betekent dat het in die gebieden verboden is om vuur te maken of te roken. Ook geldt er in de hele provincie een verbod op kampvuren of open vuren.   De gouverneur roept op om extra waakzaam en voorzichtig te zijn: ‘De brand op het Groot Schietveld in Brecht toont aan dat de natuur erg droog is en brand snel uitbreiding kan nemen. Wees dus maximaal waakzaam en alert voor vuur in de natuur, en voor alles wat vuur kan veroorzaken. En als u gaat ontspannen in de natuur: doe het dan verstandig en op veilige afstand en leef de maatregen na die van kracht zijn tegen de verspreiding van het coronavirus COVID-19. Zorg goed voor jezelf, voor anderen, én in het  bijzonder ook voor onze bossen en heide- en natuurgebieden.’ 

UPDATE 24/04/21 - 12.00u :

Sinds gisterochtend woedt er een brand in het Groot Schietveld na schietoefeningen van defensie. De rookpluim is ver buiten Brecht zichtbaar. De hulpdiensten zijn ter plaatse en doen het nodige. Gouverneur Cathy Berx besliste vrijdagmiddag om de provinciale fase van het rampenplan af te kondigen omwille van de rookhinder in de ruimere omgeving. Bovendien is er bijkomende ondersteuning vanuit Nederland gevraagd om de brand onder controle te krijgen.

Aan de bevolking wordt gevraagd om de omgeving van Brecht te vermijden. In de wijk Fazanytendreef in Wuustwezel zijn er verschillende straten afgesloten en werden mensen geëvacueerd. Is er zichtbare rookhinder of ondervind je hinder van de rook? Sluit dan ramen en deuren of zet de ventilatie van je voertuig af. Sluit ramen en deuren niet nodeloos als er geen rookhinder is, in COVID-tijden is dat niet aangeraden.  

Gouverneur Cathy Berx dankt alle medewerkers van de hulpdiensten meest hartelijk voor hun inzet bij het bestrijden van de omvangrijke brand.  Ook dank aan de vele burgers die spontaan hartverwarmende hulp boden voor eten, onderdak of andere ondersteuing.  De gouverneur hoopt dat de brand spoedig onder controle zal zijn, zodat de geëvacueerde bewoners uit de wijk Fazantendreef weer naar huis zullen kunnen terugkeren.  

We houden je op deze webpagina en via twitter en facebook @DNPPROVANT op de hoogte van de ontwikkelingen.  Ook op de website van de gemeente Wuustwezel worden er updates geplaatst: https://www.wuustwezel.be/.    

UPDATE 23/04/21 - 21.00u :

Zonet werd de provinciale fase van het rampenplan, die van kracht was sinds vanmiddag, opgeheven en werd er afgeschaald naar de gemeentelijke fase van het rampenplan (Brecht). 

Op dit ogenblik zijn de hulpdiensten nog steeds in de weer met het blussen van de brand die woedt op het Groot Schietveld, maar de brand is inmiddels in kracht afgenomen. 

Voor de veiligheid van de bewoners die in de buurt van het domein wonen, werd er eerder vandaag wel beslist door de Provinciale Crisiscel onder leiding van gouverneur Cathy Berx om de aangrenzende wijk Fazantendreef en camping Keienven (Wuustwezel) te evacueren.  Inmiddels is er ook beslist dat een terugkeer van de bewoners naar hun huizen vandaag niet meer mogelijk zal zijn. Dit omwille van veiligheidsredenen, en ook omwille van de hevige en dichte rook die nog steeds ter plaatse hangt.  Mensen die nog op zoek zijn naar een opvangplek voor de nacht of die bijkomende ondersteuning nodig hebben,  kunnen terecht op volgende website: https://www.wuustwezel.be/preventieve-evacuatie-wijk-fazantendreef-en-camping-keienven

De samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten verliep vandaag uitstekend: zowel tussen de hulpdiensten onderling als over de gemeente –en provinciegrenzen heen. Zelfs vanuit Nederland kwam er zeer gewaardeerde bijstand om de brand onder controle te krijgen: vanuit Nederlandse defensie werden er twee Chinook-transporthelikopters ingezet om mee de brand te bestrijden. 's Avonds bracht Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden een bezoek aan het gebied.

UPDATE 23/04/21 - 17.15u :

De brand in het Groot Schietveld is nog niet onder controle. Bovendien verspreidt de brand zich in twee richtingen. Hulpdiensten zijn massaal ter plaatse. Ondersteuning vanuit Limburg is onderweg en ook steun vanuit Nederland wordt snel verwacht.

Vermijd de nabije omgeving van het Groot Schietveld. Zie je rook en ondervind je last? Hou dan ramen en deuren en schakel je ventilatie uit (ook in je voertuig). Het weer zit ook niet mee. Door weinig wind en de aanwezigheid van een hogedrukgebied boven het land, dat ervoor zorgt dat lucht minder snel wegwaait, blijft de rook en geur langer hangen.

Zit je met vragen over deze brand? Check dan de Q&A. Updates volgen later op deze webpagina.